TOP Gradbeništvo
Komentar

Več prakse!

Na tabli lahko rešimo vse težave, realen svet je povsem drugačen.

Izbor urednika

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Tretji sklop drugega tira bo stal slabe 204 milijone evrov
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Učenci v Ljubljani zgradili Da Vincijev most
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Na Brdu so izvedli srečanje buildingSMART International

Podporniki sporočajo

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Slovenija bo dobila prvi mednarodni center za trajnostno gradnjo
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoPodpornik projekta Slovenija bo dobila prvi mednarodni center za trajnostno gradnjo

V živem laboratoriju bodo predstavljene novosti na področju trajnostnega razvoja.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Salonit Anhovo po novem omogoča virtualen ogled cementarne
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoPartner projekta Salonit Anhovo po novem omogoča virtualen ogled cementarne

Od zdaj naprej si lahko vsak, ki ga zanima delovanje in izgled cementarne Salonit Anhovo, to ogleda tudi prek spleta

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Izobraževanje strokovnjakov v asfalterski panogi
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoPodpornik projekta Izobraževanje strokovnjakov v asfalterski panogi

Predavali so o digitalizaciji, predpisih, trajnosti, hidroizolacijah na premostitvenih objektih in katere obremenitve vplivajo na vozišče.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Sodobni trendi narekujejo pametno upravljanje razsvetljave
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoPartner projekta Sodobni trendi narekujejo pametno upravljanje razsvetljave

Z naprednimi rešitvami za upravljanje razsvetljave do manjše porabe energije in večjega udobja v poslovnih prostorih ter na javnih površinah.

    
Avtor
05.01.2023 15:26
Dopolnjeno: 07.01.2023 12:32
Čas branja: 4 min

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo izobražuje zelo širok spekter študentov: prihodnje operativce, projektante in raziskovalce, ki bodo pisali nove smernice projektiranja.

Vendar pa se lahko vsi strinjamo, da je rezultat, ki je najbolj viden v družbi, grajeno okolje in gradbišča, ki nas morda na poti v službo navdihnejo ali živcirajo zaradi zastojev na cesti. Gradbišča, ki jih študentje med študijem zagotovo vidimo in izkusimo premalo.

»Gradbišče je osnova!« To je stavek, ki sem ga nemalokrat slišala letos med absolventskim stažem po končani diplomi, ko sem se spravila iz cone udobja in brez pravih kompetenc začela opravljati delo na gradbišču. Zakaj cona udobja in brez znanja?

Trd pristanek

Med študijem zelo veliko izvemo o napetostih, statiki, deformacijah in drugih teoretičnih znanjih. Vendar me nihče ni naučil, kako se dela knjiga obračunskih izmer. Nekaj, s čimer začne vsak operativec. Po končani diplomi in pridobitvi naziva inženirka je bil to kar trd pristanek na realna tla. Na žalost!

V triletnem študiju moramo usvojiti veliko znanja z vseh področij. Ampak če rečemo bobu bob, redki so tisti, ki so si zapomnili vse izpeljave enačb, nekaj več pa je takih, ki so si zapomnili obiska Cukrarne ali Aleje v Ljubljani v času gradnje. Študij v množici teorije in enačb kar hitro postane monoton in lahko izgubi smisel. Samo nekaj pedagogov na ljubljanski gradbeni fakulteti redno v svoj učni program vključi ekskurzije, gostujoča predavanja ali ponazoritev, kako teoretična stvar, ki jo poučujejo, deluje v praksi.

Praksa naj bo vsako leto

Študijski program na prvi stopnji za univerzitetni študij predvideva 80 ur prakse v tretjem letniku in 160 ur prakse na visokošolskem študiju. Po mojem mnenju in mnenju študentov, ki sem jih vprašala v okviru raziskave za ta članek, je to premalo. Razlog morda tiči tudi v prehodu študijskih programov na bolonjski način, s ciljem, da se mladi čim prej pošljejo na trg dela.

Smiselno bi bilo, da bi vsak študent prakso opravljal v vsakem letniku. Upam si trditi, da bi morala biti zasnovana tako, da jo eno leto študent opravlja na gradbišču, drugo leto v pisarni, kjer bi se učil projektiranja, nekaj časa pa bi delal kot raziskovalec oziroma je raziskovanje lahko del njegovega zaključnega dela.

Kam po študiju?

Nemalokrat kolegi še po končanem študiju ne vedo, v katero smer bi šli. Ljudje pogostokrat ne vemo, kaj bi radi, vemo pa točno, česa ne želimo. Če ti torej dva tedna prakse na gradbišču ne ustrezata in se študent počuti dovolj suverenega za delo z ljudmi, se po končanem študiju prav gotovo ne bo odpravil v izvedbo. Bistvo pa je, da v življenju počne tisto, kar ga veseli.

Kako trenutno rešujemo stik s prakso? Po predpisanem študijskem programu vsak študent v okviru izbirnega predmeta opravi še dodatnih 80 ur prakse. Študenti imamo srečo, da na fakulteti delujejo študentska organizacija in društva. Že med študijem poskušamo povezati študente z gradbeno industrijo in organiziramo oglede gradbišč. Poleg tega pa mora biti tudi študent ambiciozen in iskati študentsko delo v svoji panogi.

Lov za kreditnimi točkami

Kaj narediti, da bo v prihodnje več prakse na fakulteti? Zagotovo bi morali imeti več prakse že vključene v študijskem programu. Odlična priložnost za to je prehod na enoviti študijski program. Tja bi lahko vključili predmet, ki povzema dogajanje, organizacijo in pripravo dokumentov na gradbišču. Za projektiranje naj se spodbuja čim več uporabe računalniških programov, ki jih projektantska podjetja uporabljajo v praksi.

Zavedam se, da je študijski program zastavljen tako, da lahko študent pridobi dovolj kreditnih točk vsakega področja za pridobitev licenc pooblaščenih inženirjev. Ampak gradbeništvo je primarno praktičen poklic. Zato spodbujam pedagoge, da pouk naredijo pester in podprt s praktičnimi primeri.

Le na tablah se lahko reši vse

Študenti so v svojih odgovorih na vprašanje, kaj naj naredijo pedagogi, da bo predmet bolj zanimiv, največkrat predlagali ekskurzije, predavanja in vaje na terenu, vključitev osebnih izkušenj s projekti ter manj teorije in učenje na konkretnih primerih. Ker je v predavalnici težko delati čudeže, na tabli pa so vse težave vedno rešene, je treba študente nujno poslati na teren, da na lastni koži izkusimo, kako deluje realen svet. Sicer smo predolgo časa v varnem mehurčku, ki se mu reče predavalnica.

Nekdo je v anketi omenil, da se fakulteta preveč osredotoča na projektante, na druge smeri se malo pozablja. Velikokrat papir prenese vse. V praksi morda ni povsem tako. Gradbišče zahteva tudi nekaj iznajdljivosti in organizacije. Logično je, da se največ naučimo z več leti izkušenj. Poudariti želim, da bi nas morala fakulteta še pred koncem bolj pripraviti na to.

Gradbišče je živa stvar

Poleti sem se naučila, da se šolska pot do dobrega inženirja začne na gradbišču, nadaljuje s projektiranjem in nadzorom, konča pa na fakulteti, kjer kot star in izkušen maček z veseljem deliš svoje znanje naprej. Postavljam si vprašanje, kako naj iz pisarne postanem ne samo dobra, ampak odlična projektantka, če nisem nikoli videla izvedbe tega, kar rišem.

Gradbišče je živa stvar, pestra in zanimiva. Vse znanje s papirja poteka dobesedno pred tabo in je oprijemljivo, treba ga je le videti in absorbirati.

Potrebujmo prekaljene mentorje

Ob tem nagovarjam tudi podjetja, da investirajo v mlade gradbene inženirje tako, da nam ob začetku dela namenijo mentorja, nas postopoma vpeljejo v delo in s tem dolgoročno pridobijo kakovostnega inženirja.

Ne nazadnje pa je največ odvisno od študentov samih. Vse dokler bomo del šolskega sistema, ki bolj spodbuja sedenje in branje iz učbenikov kot pa izkustveno učenje, bo treba vložiti več lastne iniciative, interesa in motivacije, da postanemo to, zaradi česar smo se sploh vpisali na to fakulteto.

Katja Jenko je predsednica Društva študentov gradbeništva.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Pri klasifikaciji capljamo za razvitimi
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoTomo Cerovšek Pri klasifikaciji capljamo za razvitimi

V Sloveniji nimamo niti desetine poenotenih gradbenih klasifikacijskih sistemov, ki jih poznajo v razvitih državah.

FINANCE
Kdaj bo zapela prva lopata za tretjo razvojno os jug? Letos prav gotovo še ne
Finance
Jana Petkovšek Štakul Kdaj bo zapela prva lopata za tretjo razvojno os jug? Letos prav gotovo še ne

Dopolnjena vloga za gradbeno dovoljenje za gradnjo odseka tretje razvojne osi jug od avtoceste Novo mesto vzhod do priključka Revoz je še na ministrstvu za okolje in prostor

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Dodana vrednost: kako zašiti največjo rano
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Dodana vrednost: kako zašiti največjo rano

Dodana vrednost na zaposlenega v gradbeni panogi je lani znašala dobrih 36 tisoč evrov in je za okoli 17 tisoč evrov nižja od povprečja slovenskih panog.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
V prvih osmih mesecih skokovita rast opravljenih gradbenih del
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Rok Cajzek, GIC gradnje: Postavljamo nove trende v gradbeni panogi
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Rok Cajzek, GIC gradnje: Postavljamo nove trende v gradbeni panogi

Rok Cajzek o dodani vrednosti slovenske gradbene panoge, kako jo zvišati, katere nevarnosti prežijo na gradbena podjetja, kako v družinskem podjetju sodeluje z očetom, kako dvigujejo dodano vrednost in kakšno informacijsko rešitev razvijajo s še tremi tehnološkimi slovenskimi podjetji.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Pismo kolegu
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoAndrej Pogačnik Pismo kolegu

Edinost, sreča, sprava k nam naj nazaj se vrnejo; otrók, kar ima Slava, vsi naj si v róke sežejo. (F. Prešeren)