TOP Gradbeništvo
Komentar

Kako digitalizirati majhne in srednje velike

Digitalna preobrazba je investicija, ki sodi v domeno prenove poslovnih procesov.

Izbor urednika

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Tretji sklop drugega tira bo stal slabe 204 milijone evrov
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Učenci v Ljubljani zgradili Da Vincijev most
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Na Brdu so izvedli srečanje buildingSMART International

Podporniki sporočajo

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Slovenija bo dobila prvi mednarodni center za trajnostno gradnjo
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoPodpornik projekta Slovenija bo dobila prvi mednarodni center za trajnostno gradnjo

V živem laboratoriju bodo predstavljene novosti na področju trajnostnega razvoja.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Salonit Anhovo po novem omogoča virtualen ogled cementarne
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoPartner projekta Salonit Anhovo po novem omogoča virtualen ogled cementarne

Od zdaj naprej si lahko vsak, ki ga zanima delovanje in izgled cementarne Salonit Anhovo, to ogleda tudi prek spleta

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Izobraževanje strokovnjakov v asfalterski panogi
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoPodpornik projekta Izobraževanje strokovnjakov v asfalterski panogi

Predavali so o digitalizaciji, predpisih, trajnosti, hidroizolacijah na premostitvenih objektih in katere obremenitve vplivajo na vozišče.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Sodobni trendi narekujejo pametno upravljanje razsvetljave
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoPartner projekta Sodobni trendi narekujejo pametno upravljanje razsvetljave

Z naprednimi rešitvami za upravljanje razsvetljave do manjše porabe energije in večjega udobja v poslovnih prostorih ter na javnih površinah.

    
21.03.2023 17:00
Čas branja: 7 min

Naj na začetku poudarim tri glavne mejnike za uspeh digitalizacije v malih in srednjih podjetjih. Prvič: presoja procesov in potenciala digitalizacije. Drugič: določitev digitalne strategije in prioritet, pri čemer so odločilne digitalne kompetence zaposlenih. Tretjič: redno spremljanje učinkov digitalizacije na podlagi zastavljenih kazalnikov in prilagajanje glede na želene učinke.

Digitalizacija v gradbeništvu ima dve glavni značilnosti, ki določata ožji okvir digitalne preobrazbe sektorja. Prva je razdrobljenost in je značilna za mala in srednja podjetja. Druga je konservativnost, v kateri lahko iščemo velik potencial za digitalizacijo panoge.

Gre za 70 odstotkov vseh zaposlenih

V širšem družbenopolitičnem okviru digitalizacije malih in srednjih gradbenih podjetij so na voljo številne možnosti. V Sloveniji je malih in srednjih podjetij več kot 99 odstotkov, v njih je zaposlenih več kot 70 odstotkov vseh zaposlenih. Zato je digitalizaciji tega segmenta posvečena velika pozornost.

V Evropski uniji in po svetu so pristopi držav podobni: ciljno financiranje digitalne preobrazbe, podpora usposabljanju in razvoju digitalnih kompetenc, razvoj strategij in podpora uvedbi, vzpostavljanje ustreznega podpornega okolja ter digitalizacija javnih storitev. V širšem družbenopolitičnem okviru države se pričakuje angažirana vloga sektorjev. Pri tem so aktivne zbornice, kar prinaša pozitivne rezultate s potrebno podporo digitalizaciji malih in srednjih podjetij. V gradbenem sektorju imajo podjetja za digitalno preobrazbo pogosto omejene človeške in finančne vire. To zahteva posebno pozornost.

Gre za preobrazbo poslovanja

Digitalna preobrazba je investicija, ki sodi v domeno prenove poslovnih procesov. Tu je zavedanje o tehnoloških rešitvah in potencialni dodani vrednosti za poslovanje pogoj za pripravljenost na spremembe. To vodi do strateških načrtov, uvedbe in postopnega spreminjanja dela. V gradbeništvu so številne posebnosti, tako glede ustaljenih metod dela kot posebnosti oskrbovalnih verig, narave gradbenih izdelkov in materialov, logistike, posebnosti lokacij gradbišč, različnih pogodbenih razmerij, vključenosti in interesa javnosti. Vse to lahko odločilno vpliva na obseg in uspeh digitalizacije.

Širši vidik digitalizacije lahko opišemo v desetih glavnih korakih, ki presegajo okvire tega prispevka. Digitalizacijo je treba najprej pogledati z vidika podrobne presoje procesov, vhodnih in izhodnih podatkov, njenih možnosti ter določiti prednostne naloge in vrzeli – potrebne strojne opreme, infrastrukture in programov – ter zaposlene opremiti z digitalnimi kompetencami.

Motivacija za digitalizacijo

Razlogi za uvedbo digitalizacije v gradbenih podjetjih so lahko zunanji ali notranji. Zunanji lahko izhajajo iz družbenega ali poslovnega okolja, notranji pa iz potreb ali strategije podjetja.

Med glavne zunanje razloge sodijo: spremenjen zakonodajni okvir, digitalizirane javne storitve in brezpapirno poslovanje ali nove tehnologije, ki zahtevajo spremembe z digitalizacijo. Med zunanjimi vplivi poslovnega okolja je treba omeniti povečanje konkurenčnosti podjetja, vse višja pričakovanja naročnikov, sodelovanje v oskrbovalnih verigah, kjer se uporabljajo novi digitalni vhodni podatki (na primer modeli namesto risb za pripravo ponudb) ali se zahtevajo digitalni izhodni podatki. Tu so tudi vplivi globalizacije in možnosti sodelovanja na EU- ali globalnem trgu.

Med notranje razloge za digitalizacijo sodijo: povečanje produktivnosti, dodane vrednosti, kakovosti del, zmanjšanje napak, omogočanje dela na daljavo, boljše sodelovanje in sočasne oblike dela, avtomatizacija in zmanjšanje potrebe po delovni sili. To vodi do organizacijskih in vrednostnih sprememb podjetij. Vse pomembnejše je zavedanje, da lahko digitalna sled omogoča bolj informirano odločanje, zaznavanje trendov, skritih odvisnosti, tako pri pripravi ponudb, terminskih planov kot pri operativnem vodenju, pripravi na izvedbo specifičnih del, obenem pa vodi v odpravo tveganj, večjo varnost in zdravje zaposlenih.

Tehnologije prihodnosti

Naštejmo nekaj zanimivih inovativnih tehnologij, ki zvišujejo dodano vrednost. Digitalne rešitve, ki med drugim vključujejo BIM, napredna integrirana skupna podatkovna okolja, specializirane aplikacije za mobilne naprave z digitalnimi komunikacijskimi kanali, ki nadomeščajo klasično komunikacijo, kot je elektronska pošta. Veliko rešitev informacijskih tehnologij sloni na parametričnih predstavitvah, oblakih točk, pasivnih in aktivnih digitalnih dvojčkih gradbenih objektov, senzoriki IoT, aplikacijah umetne inteligence na podlagi zajetih fotografij in podatkov digitalnih sledi oskrbovalnih verig, spremljanju aktivnosti na gradbiščih, uporabi povezanih modelnih digitalnih predstavitev, ki so obogatene z AR (Augmented Reality). Za potrebe simulacij se vse pogosteje uporabljajo tehnologije računalniških iger.

Te rešitve se povezujejo z inovativnimi poslovnimi modeli in pristopi, kot so vitka in zelena gradnja ali digitalna proizvodnja. Uspešnost teh tehnologij potrjujejo napovedi svetovalnih hiš, ki jim je treba prisluhniti. Med njimi sta Boston Consulting Group in McKinsey Group, kjer so tehnologije in razmere vizionarsko omenjali že pred leti.

Aplikacije novih digitalnih tehnologij

Čeprav že uvajanje BIM prinaša številne nove metode sodelovalnega in individualnega dela pri projektiranju in izvedbi del (BIM construction management), je odprava uporabe papirja kot sinonima za digitalizacijo v gradbeništvu še vedno trd oreh. Tudi po svetu so le redki zgledi brezpapirne izvedbe projektov, kljub izkazanim prednostim. BIM je sicer spodbudil razvoj inovativnih aplikacij za lokacijsko vodenje in spremljavo izvedbe, zagotavljanje kakovosti izvedenih del, monitoring stanja objektov, vse pogosteje se uporabljajo digitalne tehnologije na terenu, ki niso odvisne od BIM.

Razvijajo se nove tehnološke rešitve za boljši pretok informacij s sodobnimi digitalnimi kanali. Vse več je aplikacij, ki povezujejo digitalni in fizični svet.

S QR-kodo zaposlenega se lahko na terenu preveri, ali si je ogledal video z navodili za varnost ali za naloge, ki jih trenutno opravlja. Preverjajo se aktivna obremenitev, lokacija opravljenih del delavca in njegova učinkovitost ter morebitne zdravstvene težave. Če delodajalec želi, lahko s QR-kodami izkaže njegove kompetence in izkušnje delavcev. Uporabljajo se rešitve za zajem 360-stopinjskih posnetkov in avtomatizacijo poročanja napredka del ob izstavitvi situacij.

Čedalje pomembnejše so aplikacije za povečevanje obsega digitalnih sledi. Tam so rešitve nadgrajene v avtomatizirane sisteme za celosten nadzor dobav, zalog materiala in odpadkov na gradbišču. S temi aplikacijami lahko skoraj povsem avtomatično sledimo številu, dolžinam, površinam in volumnom gradbenih proizvodov.

Uspešno se vpeljujejo orodja za gradbiščni lokacijski monitoring za nadzor sistemov stavb, požarne zaščite, nevarnih snovi ali lokacij. Vse več je na gradbišču robotov, kot jih vidimo v avtomobilski industriji. Ti so lahko posredno povezani z modeli BIM in integriranim sistemom, od koder se pridobijo vsi potrebni podatki za delo.

Dr. Tomo Cerovšek, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo (Univerze v Ljubljani#UniLJ), soavtor in koordinator mednarodnega izobraževalnega programa BIM A+

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
IKT
Adria Dom prejemnik prve nagrade za najboljši digitalni projekt v Sloveniji
IKT
IKTBranko Žnidaršič Adria Dom prejemnik prve nagrade za najboljši digitalni projekt v Sloveniji

Nagrado so podelili na dogodku GoDigital, ki je bil letos posvečen dvojnemu prehodu – zelenemu in digitalnemu

FINANCE
IKT
Osnova uspeha digitalne preobrazbe so ljudje
IKT
IKTEsad Jakupović Osnova uspeha digitalne preobrazbe so ljudje

V procesu sprememb, ki jih prinaša digitalna preobrazba, prevladujejo tako imenovani človeški dejavniki

Tovarna
Novice
Kako organizirati projekt digitalizacije in v realnem času do najpomembnejših informacij o poslovanju
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Kako organizirati projekt digitalizacije in v realnem času do najpomembnejših informacij o poslovanju

V družbi Business Solutions pri oblikovanju rešitve sledijo posebnostim podjetja, ki pomenijo njegovo konkurenčno prednost

Tovarna
Novice
Ali prihaja začetek post-digitalne dobe?
Tovarna leta
NoviceJanez Škrlec Ali prihaja začetek post-digitalne dobe?

In kaj bi ta lahko prinesla?

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Dodana vrednost: kako zašiti največjo rano
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Dodana vrednost: kako zašiti največjo rano

Dodana vrednost na zaposlenega v gradbeni panogi je lani znašala dobrih 36 tisoč evrov in je za okoli 17 tisoč evrov nižja od povprečja slovenskih panog.

Tovarna
Novice
(fotoreportaža) V pametnih tovarnah do novih ravni vidljivosti in vpogleda
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov (fotoreportaža) V pametnih tovarnah do novih ravni vidljivosti in vpogleda

Podjetja v zadnjih letih pospešeno vlagajo v digitalizacijo proizvodnih procesov